Fischerandom/Chess960

23 Sep, 2006

Fischerandom (förkortas FRC) är en variant på schack, som skapades av Stormästaren Bobby Fischer under 90-talet. Målet med FRC var att skapa ett schackspel där det bara är ”rå” schackstyrka som räknas, eftersom att i princip all öppningsteori slås ur spel, då FRC har 960 möjliga startställningar för ett parti (därför lystrar också varianten vid namnet Chess960)!

Reglerna i FRC skiljer sig från vanligt schack på två punkter:

 1. I partiets utgångsposition blandas pjäserna på första och sista raden efter ett bestämt regelverk
 2. Rockaden finns kvar, men med lite ändrade regler

Innan du läser vidare kanske du vill höra Bobby Fischer själv berätta kort om sin variant. Det gör du här: http://www.bobby-fischer.net/fischer-random-chess.mp3

Utgångspositionen

När man ställer upp pjäserna för ett parti Fischerandom så placeras bönderna ut precis som i vanligt schack, på andra resp. sjunde raden.

Sedan när de övriga pjäserna ska ställas ut bakom ”sina” bönder så gäller följande regler:

 1. Vits och svarts pjäser ställs upp på exakt samma linje (mitt emot varandra på brädet, t ex om vits kung står på f1 måste svarts kung vara på f8) så att båda spelarna får samma utgångsposition.
 2. Kungen måste stå mitt emellan båda tornen
 3. Löparna måste stå på två olika färgade rutor (en vit- och en svartfältslöpare)

Det finns många olika sätt att slumpa fram startpositioner så att de följer ovanstående regler. Enklast är att använda en dator som genererar en slumpad ställning:

Klicka här för schackOnlines Fischerandomgenerator!

Eller om man inte har tillgång till en dator kan man enklast använda en sex-sidig tärning och följa denna, av Hans L. Bodlaender framtagna procedur:

 1. Slå tärningen och placera en vit löpare på den svarta rutan nummer *tärning* från vänster. Slår du en 5:a eller 6:a med tärningen slår du om tills du får en annan siffra. (Visar tärningen 1 placeras bonden på a1, för en 2:a på c1, 3:a på e1 och 4:a på g1, som ju är den fjärde svarta rutan från vänster.)
 2. Slå tärningen och placera ut den vita löparen. (1:a på b1, 2:a på d1, 3:a på f1 och 4:a på h1)
 3. Slå tärningen och placera ut damen på den första lediga rutan tärningen slår fram (du hoppar alltså över upptagna rutor när du räknar från vänster). Slås en 1:a hamnar alltså damen på den första lediga rutan från vänster, medan en 6:a placerar damen på den sjätte lediga rutan.
 4. Slå tärningen och placera ut en springare (häst) på den första lediga rutan tärningen visar (slå om en 6:a)
 5. Slå tärningen och placera ut den andra springaren på den första lediga rutan tärningen visar (slå om en 5:a el. 6:a)
 6. Placera ett torn på den första lediga rutan från vänster, placera kungen på nästa lediga ruta, och slutligen det sista tornet på den sista lediga rutan.
 7. Ställ ut bönderna på deras ”vanliga” rutor och svarts pjäser exakt som vits står (står vit kung på f1 ska svarts stå på f8).

Den här proceduren får med lika stor chans fram alla 960 startpositioner i FRC! I genomsnitt blir det strax under 7 tärningsslag.

Kuriosa

Med ett odds på 1:960 så kan du faktiskt slå fram den ”vanliga” startställningen för ett schackparti! Även när man räknar med FRCs rockadregler (läs nedan) så spelas då partiet exakt som ett vanligt schackparti med samma regler.

Alla startställningar har ett id-nummer, vilket gör att du kan notera numret på ställningen för att sedan enkelt få fram den igen. Det finns en vedertagen variant på hur man räknar fram en startställnings id-nummer som schackOnlines generator använder sig av, där den ”vanliga” startställningen har id-nummer 518. Jag har även sett generatorer som använder sig av ett annat system, men dessa är inte att rekommendera.

Regler för rockad

Att göra rockad i FRC är inte speciellt krångligt. Precis som i vanligt schack gäller: kungen och tornet får ej ha flyttats tidigare i partiet; kungen får inte stå i schack eller passera en hotad ruta; samt att kungen och tornet måste ha fri väg till de rutor de ska gå till.

Här kommer det fina: Kungen och tornet hamnar på exakt samma rutor som i vanligt schack!

Man kan inte direkt prata om kort och lång rockad i FRC, eftersom att kungen och tornen oftast inte startar på sina vanliga rutor. Därför pratar man om a- och h-sidesrockad. Där a-sidesrockad syftar på att man rockerar med tornet som står närmast a-linjen på brädet och vice versa. Precis som vanligt så skriver man 0-0-0 vid a-sidesrockad och 0-0 vid h-sidesrockad när man för protokoll.

Värt att notera är att ibland kanske tornet eller kungen inte behöver flyttas öht när man gör rockad.

Exempel: Du är vit och ska göra h-sidesrockad och uppfyller ovanstående krav för att få göra rockad, då flyttar du kungen till g1 och tornet till f1, eller g8 och f8 för svart. Vid a-sidesrockad hamnar kungen på c1 och tornet på d1, eller c8 och d8 för svart.

När man spelar FRC i ett schackprogram eller på nätet brukar det finnas knappar under brädet som man trycker på för att göra rockad, istället för att göra draget på brädet, eftersom att det i vissa fall kan blandas ihop med andra drag.

För att undvika missförstånd i närschack, när du spelar på ett vanligt schackbräde, så är det rekommenderat att du först flyttar kungen av brädet, sedan flyttar tornet till dess ruta och sist ställer kungen på sin ruta.

Ytterligare läsning

Wikipedia om Fischerandom Chess: http://en.wikipedia.org/wiki/Fischerandom

Annons

2 svar till “Fischerandom/Chess960”

 1. Raimo said

  Hej! Jag skulle vilja utmana ib-ozy@hotmail.com med användarnamn dt48 men vi kan inte bära åt vilken sett? MVG

 2. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark yournweblog and check again here regularly. I’m quite certain I’ll learn m Click https://zhoutest.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: